SRČNI ZASTOJ IN PREVENTIVA

"Nameni del dohodnine in reši življenje"!

Srčni zastoj in najpogostejši vzroki

Srčni zastoj je v razvitem svetu največji povzročitelj smrti. Pri srčnem zastoju pride do prenehanja mehaničnega in elektrofiziološkega delovanja srca.

1. SRČNA KAP

Je stanje, ko pride do pomanjkanja kisika in hranljivih snovi, kar poškoduje srčno mišico.

Srčna kap najpogosteje nastane, ko krvni strdek delno ali pa popolno prekine dotok arterijske krvi v predelu srca in s tem pomanjkanje kisika in hranljivih snovi. Do krvnega strdka lahko pride zaradi različnih vzrokov, glavni dejavniki tveganja so ateroskleroza (zadebelitev žilnih sten), arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak). V primeru delnega zaprtja in minimalnega pretoka pride do blagega infarkta v primeru popolnega zaprtja pa do hude oblike infarkta, ki povzroči hude poškodbe ali celo odmrtje prizadetega tkiva.

 

 

2. BOLEZNI SRCA

bolezni srčne mišice
srčno popuščanje
bolezni srčnih zaklopk, itd…

Na razvoj srčnega infarkta vpliva precej dejavnikov. Prevelika telesna teža, telesna nedejavnost, zvišan krvni tlak, povečane maščobe v krvi, sladkorna bolezen, kajenje, uživanje alkohola in dedna nagnjenost. Na večino teh dejavnikov lahko vplivamo z zdravim načinom življenja.

3. DRUGI VZROKI

predomerjanje z nedoveljenimi drogami
krvavitve prebavil
pljučna embolija
zastrupitve
utopitve

Moramo se zavedati, da več kot polovico bolnikov bolezen doleti brez predhodnih dejavnikov tveganj. Prizadene tako mlade kot stare, ženske in moške, revne in bogate. Bolezen ne izbira!

V Sloveniji vsak dan doživi srčno kap več kot 10 ljudi. Od tega jih polovica umre!