Širimo mrežo naprav AED

Predstavljajte si trenutek, ko se življenje za hip ustavi. Srčni zastoj lahko prizadane kogarkoli, kjerkoli. A v tem trenutku lahko odločilno vlogo odigra nekaj tako majhnega, a življenjsko pomembnega – avtomatski eksterni defibrilator (AED). Poslanstvo Društva AED je preprosto, a izjemno pomembno: zagotoviti, da vsakdo v Sloveniji, ki doživi srčni zastoj, pravočasno prejme pomoč z AED-jem.

Verjamemo, da lahko z dobro pokritostjo z AED-ji rešimo mnoga življenja. Naš cilj je jasen – omogočiti, da ima vsak Slovenec dostop do AED-ja in možnost njegove uporabe v manj kot 3 minutah. Idealno bi bilo, da bi bil vsak prebivalec v radiju 125 metrov od najbližjega AED-ja.

S pomočjo vaše podpore, z zagotavljanjem sredstev za nakup in vzdrževanje teh življenjsko pomembnih naprav, ustvarjamo okolje, ki je prijaznejše srcu. Ker nam je življenje pri srcu.

1

FINANCIRANIH AED-JEV

1

EVROV SMO DONIRALI OBČINAM ZA NAKUP AED-JEV

Vsak financirani AED pomeni eno priložnosti več za rešitev življenja. Bodite del te zgodbe. Podarite srce. Rešite življenje.

Rezultati vaše pomoči in našega dela so vidni po vsej Sloveniji. Vabimo vas, da si na našem zemljevidu naprav AED ogledate, kje vse se nahajajo naprave, ki smo jih financirali ali sofinancirali. Skupaj lahko zagotovimo, da bo pomoč vedno blizu, ko bo najbolj potrebna.

 • Srčni zastoj v Sloveniji dnevno doživi 5-6 ljudi. Bolezni srca in ožilja, katerih posledica je lahko srčni zastoj, se že več let zapored uvrščajo v vrh lestvice vzrokov smrti prebivalcev Slovenije. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo leta 2022 tem vzrokom pripisanih kar ena tretjina smrti. Zaradi posledic nenadnega srčnega zastoja vsako leto umre nekaj sto Slovencev.
 • Srčni zastoji se najpogosteje zgodijo doma in v službi, med svojci, prijatelji, sodelavci in sosedi. Človek, ki mu je zastalo srce, se zgrudi, ne diha in je neodziven. Oboleli si ne more pomagati sam, popolnoma je odvisen od zunanje pomoči. Časa za reakcijo imamo približno tri minute. Po treh minutah, če ne nudimo pomoči, se začnejo zaradi pomanjkanja kisika v celicah pojavljati trajne poškodbe. Z vsako nadaljnjo pretečeno minuto se možnost ponovne vzpostavitve srčnega ritma zmanjša za 10 %. V povprečju v 10 minutah nastopi smrt. Če bi obolelega začeli nemudoma oživljati, medtem pa uporabili še avtomatski eksterni defibrilator, bi s tem povečali možnost preživetja za približno 40 %.
 • Hitra dostopnost do defibrilatorjev zvišuje možnost preživetja srčnega zastoja ter znižuje verjetnost nastanka trajnih posledic ali okvar na možganih prizadetega.
 • Oseba, ki doživi srčni zastoj, pri tem izgubi zavest, kar pomeni, da je odvisna od pomoči ljudi, ki se takrat nahajajo v njeni bližini. V večini primerov ti ljudje niso medicinsko osebje, temveč so to znanci, družinski člani, prijatelji ali mimoidoči, ki nimajo medicinskega znanja.
 • Avtomatski eksterni defibrilatorji (AED) so v prvi vrsti namenjeni laikom, ki se še nikoli niso srečali s srčnim zastojem. Njihov preprost način uporabe omogoča vsakemu laiku brez medicinskega znanja, da reši življenje.
 • V primeru srčnega zastoja, ko naši možgani ostanejo brez kisika, imamo na voljo le približno 3 minute za reakcijo. Po 3 minutah nedelovanja srca, začnejo odmirati možganske celice, kar lahko povzroči trajne posledice ali okvare na možganih. 
 • Vsaka nadaljnja minuta zmanjša možnost preživetja za 10 %.
 • V povprečju po 10 minutah nastopi smrt.
 • V Sloveniji je povprečen čas nujne medicinske pomoči 10 minut, kar je v primeru srčnega zastoja pogosto prepozno, da bi lahko rešili življenje.
 • Zaradi nepravočasnega posredovanja je v primeru srčnega zastoja umrljivost kar 90  %.
 • Gre za isto stvar. Ko je govora o defibrilatorju, najpogosteje mislimo napravo AED.
 • Kratica AED pomeni avtomatski zunanji defibrilator. To je naprava, ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Sodobne naprave podajajo navodila zvočno ali pa se navodila izpišejo na ekranu. Naprava nas na ta način vodi skozi celoten postopek oživljanja. 
 • Naprave AED so enostavne za uporabi in povsem varne. Primerne so za laike, ki se še niso srečali s srčnim zastojem in vsem, ki nimajo medicinskega znanja.
 • Sredstva za nakup in vzdrževanje defibrilatorjev v zbiramo s pomočjo odstotka dohodnine, ki ga davčni zavezanci namenjajo društvu. To je izključni vir financiranja društva. Vsak davčni zavezanec v Sloveniji ima možnost prispevati en odstotek svoje dohodnine poljubni organizaciji. Namenitelja ta donacija nič ne stane. V primeru, da zavezanec odstotka ne nameni nobeni organizaciji, ta sredstva ostanejo državi.

PODPRITE NAŠE DELO!

KONTAKT

SLEDITE NAM